פרשת השבוע פותחת בהוראה לוודא את ההתנהלות התקינה בכל עיר ועיר.
בפשוטו, הפסוק מדבר על החובה להעמיד מערכת אכיפה ראויה בכל קיבוץ יהודי, על מנת לאפשר קיום של חיים איכותיים ונכונים.
השל"ה הקדוש, בספר 'תורה שבכתב' (עמוד קג), מדייק מלשון הכתוב הוראה אישית לכל אחד ואחד.
'תתן לך', מורה התורה. יש כאן קריאה לכל בודד ובודד לתת בעצמו שופטים ושוטרים על שערו הוא. ומה הם שעריו של האדם הבודד?
מבאר השל"ה. לכל אדם יש פתחים בגוף, שערים שעמם הוא מתקשר עם העולם שסביבו, העיניים הם שערי הראיה, האוזניים הם שערי השמיעה, האף הוא שער הכעס, הפה הוא שער הדיבור, שערים רבים יש לאדם. בשערים אלו צריך הוא להעמיד שוטרים ושופטים שיוודאו שכל מה שנכנס ויוצא צריך באמת להיכנס ולצאת. שופטים ושוטרים שיפקחו על מעשיו ודרכיו ויהיו בטוחים שכל מה שהוא עושה באמת ראוי.
מי הם ה'שוטרים' וה'שופטים' שצריך כל אחד להעמיד לעצמו?
שוטר, תפקידו להיצמד לחוק היבש, לא לתת פרשנויות ולא להבין למה התכוון המחוקק. הוא יודע שיש חוק וחובה עליו להקפיד שהחוק יתקיים וימומש.
השופט, מאידך, תפקידו רחב בהרבה. הוא צריך להפעיל שיקול דעת. הוא צריך לחשוב ולהתבונן מה מטרת החוק, מה רוח המחוקק, מהי הכוונה הגדולה שעמדה מאחורי ניסוחי החוקים, הוא לא יכול להיצמד רק לטקסטים. הוא צריך לחשוב מעבר, לחשוב בגדול.
כל אדם, כשהוא חי את חייו על פי חוקי התורה, צריך לשמש כשוטר וכשופט כאחד. הוא מוכרח להקפיד שכל חוק וכל דין יקוימו בצורה הטובה ביותר. אין לו להכנס לפרשנויות ולנסות לקבוע שבמקרים מסוימים ייתכן וניתן לוותר על חוקים כאלה ואחרים. הוא צריך לקיים הכל, כמו שהצטווה.
אך האדם צריך להיות גם 'שופט'. להבין את 'רוח ההלכה', להבין את הכוונה הכוללת ואת רצון התורה, ולהקפיד לחיות כראוי, גם בדברים שלא נכתבו בפירוש. כלשון הרמב"ן על הפסוק 'ועשית הישר והטוב' (דברים, ו, יח):
לפעמים אדם יכול לבצע פעולות גרועות ובעייתיות, ואין מקור מפורש האוסר את הפעולה הספציפית שהוא ביצע. התורה דורשת מהאדם לא להיות ראש קטן! לא להשתמש במשפטים של 'אם לא כתוב שאסור אז מותר או אם לא כתוב שמותר אז אסור'. יש מסר גדול, רצון התורה הוא שיעשו הישר והטוב. וכל אדם נדרש 'לתת דעתו', לחשוב ולהתבונן, לגייס את כישורי השפיטה שלו ולהבין מה עליו לעשות גם במקרים שאין עליהם התייחסות מפורשת.
***
בפרשת השבוע אנו לומדים על שתי הוראות נוספות הממחישות את החובה להתבונן בגדול, לראות בראיה כוללת את התמונה הרחבה והשלמה.
לקראת סוף הפרשה מלמדת אותנו התורה את דיני המלחמה. בין הדברים מופיעה ההוראה הבאה:
תוך כדי מלחמה קשה נגד אויב שמסרב להיכנע, תוך כדי מאבק איתנים ומצור שנמשך דורשת התורה: שים לב. אל תכרות עצי פרי! גם לצורך המצור הקפד להשתמש בעצי סרק בלבד!
את טעם ההוראה מסביר רבנו בחיי כך: 'אין מפעולות עם חכם ונבון להשחית הדבר הראוי ללא תועלת, ולכך אין לך להוציא כח בזה לכרות עץ השדה. אלא שתשמור מהשחית אותו ומהזיקו ותקח ממנו התועלת'.
עם חכם אינו עושה דברים בלי מחשבה. עצים למצור יש עוד, חבל להשחית את המעלות הנוספות שיש בעצי פרי כשאפשר לקבל את אותה התועלת בפחות נזק. ומשום כך אסור להשחית דברים ללא סיבה. גם באמצע מלחמה, גם כשהכל מסביב מורכב ומסובך, דורשת התורה מכל לוחם ולוחם 'אל תאבד את שיקול הדעת! אל תירה לכל הכיוונים בלי מחשבה! כל פעולה שאתה עושה, תוודא שהיא נצרכת והכרחית. אל תשחית סתם!'.
***
מקור נוסף בו אנו רואים את חשיבות הראיה הכוללת, החשיבה לטווח רחוק והשפיטה בשום שכל הוא בפרשת עגלה ערופה.
איש לא חשב שזקני העיר הרגו בעצמם את החלל. אך ייתכן שהם פגשו ביהודי האורח ושלחו אותו לדרכו בלא אוכל ושתיה. בלי כח להמשך הדרך ומשם התגלגלות הדברים עד למותו על אם הדרך. הדרישה והחובה מזקני העיר וכל תושב היא לשים לב לתוצאות כבר בתחילת המעשה. אנשים ששלחו אדם לדרך בלא צידה, הינם רוצחים. הם כבר לא יכולים לומר שלא הם שפכו את הדם!
כי כל אדם צריך להיות שופט על עצמו. כל אדם צריך לראות למרחוק. לראות קדימה. את התוצאות של מעשיו ואת משמעותן הכוללת של כל פעולותיו. כך, יחיה כראוי, חיי אמת.